Аквапланинг. Как да реагираме, когато попаднем в такава ситуация?

04.03.2024
Preview Image of Аквапланинг. Как да реагираме, когато попаднем в такава ситуация?

По време на гръмотевични бури, силен или проливен дъжд рискът от аквапланинг се увеличава и е съвсем нормално в такива моменти да сме под по-голям стрес по време на шофиране.

Какво точно се разбира под аквапланинг?

Аквапланинг възниква, когато между гумите на превозното средство и пътя се образува клин от водно съдържание поради невъзможността на настилката да поеме в голямо количество струпала се вода/дъжд на пътя. По принцип аквапланинг може да възникне навсякъде, където дъждовната вода не може да се оттича лесно – особено в подлези или коловози (вдлъбнативдлъбнати участъци от пътя вследствие многократно преминаване на превозни средства), където е необходимо специално внимание!

Когато попадне в аквапланинг, автомобилът „плува“, защото гумите вече не могат да изместят количеството вода. Тъй като вече нямат контакт с пътя, те стават невъзможни за управление и контролът се губи изцяло.

Опасна ситуация, която може лесно да бъде овладяна или избегната с помощта на няколко съвета.

Можете ли да избегнете аквапланинг?

Да, и това също е най-добрият съвет за избягване на аквапланинг, ако е възможно, а той е, че винаги е нужно да се обърне специално внимание на добрия протектор на гумите и оптималното им налягане (колкото по-ниско е, толкова по-голям е рискът от аквапланинг). По-широките гуми също са по-податливи на аквапланинг от по-тесните.

В случай на силен дъжд следвайте няколко правила:

  • На първо място, намалете скоростта.
  • Не правете внезапни маневри за управление или спиране.
    Ако е възможно, избягвайте участъци от пътя, където водата е по-висока (коловози и подлези).
  • Избягвайте смяната на лентата (едностранен аквапланинг – най-честата форма на аквапланинг).

Какво да направите, ако попаднете в аквапланинг?

Ако въпреки всички предпазни мерки, изброени по-горе, забележите, че губите контрол над автомобила си, трябва да вземете предвид следните точки:

  • Най-важното е да запазите спокойствие и винаги да реагирате внимателно.
  • Свалете крака от газта.
  • При ръчни трансмисии – натиснете педала на съединителя; при автоматични трансмисии – леко отпуснете газта, така че спирачката на двигателя да не се задейства рязко.
  • Дръжте здраво волана с две ръце и продължете да управлявате спокойно по посока на движението.

Не спирайте, защото ако колелата блокират, фазата на аквапланинг може да продължи още повече. Освен ако, разбира се, не се плъзгате към препятствие. Това обикновено е безпроблемно за автомобили с ABS, но за автомобили без ABS трябва да използвате „заекващо спиране“ (бързо многократно натискане и отпускане на спирачките).

За да преодолеете страха си от аквапланинг и да реагирате правилно, ако се случи най-лошото, е силно препоръчително обучение за безопасно шофиране в собствения Ви автомобил. Там правилното поведение може да се практикува и автоматизира. Най-важното е, че правилното поведение се прилага автоматично, така че да не се губи ценно време в опасна ситуация.

language searchagent car-favorit compare-large up back ucid foreward share magnifier