ЕКСПЛОАТАЦИЯ

  1. Обозначение за условия на експлоатация

Обозначението идва от превода на думите „кал и сняг“ (mud/snow), като показва, че те могат да се ползват в тези условия благодарение на по-различната шарка на протектора. Поставя се върху зимни или всесезонни гуми.

ДАТА НА ПРОИЗВОДСТВО

DOT. Това е код, който показва датата на производство на гумата. Съставен е от четири цифри, като първите две обозначават седмицата, а последните две – годината (важи за гумите, произведени след 2000 година). Трябва да се има предвид, че годината на производство не може да се приема като гаранция за качество, защото има външни фактори, които могат да повлияят на стареенето на гумата, като например начина на нейното съхранение, условията на употреба (климат, скорост, натоварване), налягане и др. Със сигурност не се препоръчва експлоатация на гума, при която протекторът е износен (под 1,6 мм).

Самото стареене на гумата е следствие от износването и втвърдяването на каучука, което влияе на сцеплението с настилката. Немонтирани и неизползвани гуми на склад също могат да „стареят“, ако са на топло, влажно място или пряка слънчева светлина. Не може да се твърди, че винаги гума с по-нов DOT има по-добри качества от такава с по-стар. Цифрите сами по себе си не дават информация при какви условия са ползвани гумите и как са съхранявани.