Реални ли са километрите на употребяваните автомобили. 6 неща, на които да обърнете внимание.

29.11.2023

Всеки, който по една или друга причина е търсил употребяван автомобил, със сигурност е забелязал една тенденция, която се повтаря в почти всички обяви, а именно присъствието на думите „реални километри“, изписани с главни букви, подсилени с няколко удивителни знака.

Независимо от годината на производство, простата статистика показва, че масово автомобилите се представят като изминали едва 100 - 150 хиляди километра. На пръв поглед това изглежда обнадеждаващо, но автомобил, произведен в периода около 2010-а година би трябвало да е изминал много повече. За да не се окаже, че купувате автомобил с легендите за бабата шофьор и израсналото дърво пред гаража ѝ или дядото от Германия, когато купувате употребяван автомобил от непроверен търговец, бъдете мнителни при всяка покупка и следете за факторите, издаващи превъртените километражи.

Preview Image of Реални ли са километрите на употребяваните автомобили. 6 неща, на които да обърнете внимание.

Една част от нещата, на които трябва да обърнете внимание:

Направете груба сметка

В България автомобилите изминават между 15 и 20 хиляди километра на година, което за 10 години прави 150 - 200 хиляди, следователно би било съмнително подобен автомобил да е изминал едва 1/3 от тези километри. Поинтересувайте се от навиците на продавача - защо продава колата, колко често я е ползвал, дори колко далеч му е била местоработата.

Проверете сервизната книжка

Поискайте от собственика да Ви предостави оригинална сервизната книжка на автомобила, а не копие. Информация в нея би трябвало да Ви даде по-подробна информация за обслужването на автомобила през годините. Огледайте добре за старателно коригирана информация.

Обърнете внимание на таблото

Добре огледайте таблото. Забележите ли липса на болтове или следи от развиването им. Това може да означава, че то е било сваляно, за да се манипулират данните на километража, особено ако е механичен. За съжаление, с навлизането на електронните километражи, разкриването на подобен проблем с просто око e почти невъзможно, тъй като измамата става чрез софтуер.

Какво е състоянието на педалите?

Ако педалите са изтъркани, значи колата има дълга история. От друга страна, ако изглеждат твърде нови, а колата е твърде стара – също е подозрително.

Премерете грайферите на гумите

В случай че продавачът Ви предлага автомобил на 50 хиляди километра, гледайте добре гумите. Кола с такъв пробег би следвало да се движи с оригиналните гуми, а грайферите им да са с по-дълбоки разрези.

Не подхождайте със сляпо доверие към вносните автомобили

Широко разпространено е мнението, че колите, внесени от чужбина се предлагат без прикриване на информация относно изправността. За жалост това не е вярно. Дори в големите европейски страни, чиито коли достигат до българския пазар, манипулирането на километражи е често срещана практика. Затова горните съвети са валидни при проверка и на тези автомобили. Посещение в оторизиран сервиз на съответната марка с подходящо оборудване и софтуер може да даде яснота за истинността на данните.

Статистиките сочат, че автомобилите, шофирани в Германия навъртат средно 35-40 хил. км годишно. Имайки предвид тези цифри, всеки търсещ да закупи кола втора ръка, може сам да си направи една-две прости сметки и да си отговори на въпроса доколко реални са заявените от търговеца километри. Не се хващайте на обясненията, че въпреки годините на колата, километрите са малко, защото е била притежание на възрастен човек, който я ползвал рядко и през повечето време си е стояла на чисто и топло в гаража.

И не на последно място, доверете се на оторизиран представител на съответната марката автомобил

Автомобилите, които се предлагат от Das WeltAuto, са с пълна сервизна история, която включва целия период от момента на производството до последния собственик. Те минават технически преглед със специален софтуер, който включва над 150 параметъра на проверка. Излизайки от дилърството, всеки клиент може да е сигурен, че употребяваният автомобил, който е избрал, е проверен детайлно, което да гарантира спокойствието му на пътя. Разгледайте още сега богатия ни асортимент от сертифицирани употребявани автомобили с марките Volkswagen и Audi тук.

language car-favorit searchagent compare-large up foreward ucid back share magnifier