SUV или кросоувър как да изберем?

10.12.2023
SUV или кросоувър да изберем

SUV или кросоувър в последно време започва да звучи като въпрос от Шекспирова пиеса. Търсенето им в последните години достигна неочаквани дори за производителите мащаби и те трудно се справят с производството им. За да изберете на кой тип от двата автомобила да заложите, първо трябва да сте сигурни какво точно представляват те и какви са разликите помежду им.

Какво представлява SUV?

Sport-Utility Vehicle или накратко SUV в превод от английски език означава "автомобил за дейности на открито". Тези превозни средства трябва да бъдат представители на истинските офроудъри, които не се страхуват от всеки пресечен терен, изправил се пред тях. В последните години производителите полагат неимоверни усилия да развиват технологично SUV автомобилите си и те вече не са големи ръбати всъдеходи с механични блокажи, а луксозни автомобили с висока проходимост и интелигентни системи за задвижване на четирите колела, които вместо Вас избират настройките спрямо терена под гумите. SUV автомобилите са оборудвани с просторни кабини, високи покриви и високо ниво на безопасност, което привлича много купувачи. SUV автомобилите обикновено имат отделни отделения за багаж и са идеални за големи семейства, които често пренасят много багаж.

Какво представлява CUV?

От друга страна Crossover Utility Vehicle (CUV) означава автомобил подходящ за пресечени терени. Класът на кросоувърите може да бъде определен като пълна противоположност на SUV автомобилите, но не съвсем. Това е така, защото са разработени най-често на базата на хечбек леки автомобили, но със задачата да изглеждат и дори с възможностите да се държат извън пътя като „джиповете“.

Кросоувърът е сравнително нов тип автомобил и преди появата му на пазара по-активните потребители предпочитаха SUV. Въпреки че именно SUV за първи път показа колко е чудесно да имаш повече пространство и по-добро сцепление от седана, хората вече знаеха за предимствата на този тип автомобили.

И така SUV или кросоувър да е Вашият избор?

Ако пътуванията по пътища и магистрали не са Ви достатъчни и всеки уикенд търсите офроуд предизвикателства или пък хобито Ви е свързано с това, не Ви притеснява по-високият разход на гориво, но в същото време Ви трябва просторно купе, възможност за седем места и голям багажник, то един истински SUV може да стане най-верният Ви приятел. В Das WeltAuto ще откриете богат избор от различните вариации на Volkswagen Touareg и Tiguan и Audi Q5, Q7, Q8, както и на електрически задвижваните SUV модели като Volkswagen ID.4 и ID. 5 и Audi Q4 и Q8 e-tron.

В случай че изминавате голяма част от километрите през годината в града, а пътуванията за почивки и ваканции минават предимно по асфалтираните пътища, но там искате да се възползвате от автомобил с по-висок просвет и всички системи за сигурност, но паралелно с това Ви е нужен и автомобил с по-добра проходимост през зимата, то можете да потърсите в търсачката на Das WeltAuto някои от модерните кросоувъри предлагани от Audi и Volkswagen, сред които Audi Q2 и Q3, Volkswagen T-Roc, Т-Cross и Taigo.

Посетете наш партньор на Das WeltAuto във Вашия район и направете тест драйв на няколко модела, консултирайте се с нашите експерти и открийте пълната гама от налични функции и технологии. Така ще вземете максимално информирано решение, избирайки подходящия за Вас нов Volkswagen или Audi автомобил, който същевременно да отговаря на ежедневните Ви нужди.

language car-favorit compare-large searchagent up foreward ucid share magnifier back