Съвети при тестово шофиране на кола втора ръка

23.02.2024

Спрели сте се на автомобил втора ръка, но все още имате колебания дали ще се представи добре на пътя, меко ли вози, дали ще има „химия“ между Вас. Да, понякога наистина може да усетите, че един автомобил е за Вас още при първото подаване на газ. Необяснимо е, но както и при хората – просто привличане.

За да установите дали желаният автомобил е толкова добър, колкото Ви се иска, е необходимо да направите тестово шофиране. То ще Ви даде необходимата увереност, че изборът Ви е сполучлив. Ето и няколко важни правила, които е добре да следвате по време и след тестовото шофиране:

Preview Image of Съвети при тестово шофиране на кола втора ръка
 • Ако купувате кола втора ръка, с цел да я ползвате за пътувания със семейството, то е добре да вземете някой на тестовото шофиране с Вас, който да седне отзад и да сподели впечатленията си дали се чувства комфортно, дали му е достатъчно широко и дали в движение неравностите по пътя не се усещат повече от нужното. Допълнително може да го помолите при ускоряване да провери дали от ауспуха не излиза дим със съмнителен цвят.
 • Изберете достатъчно дълъг маршрут, който да Ви убеди във възможностите на автомобила, за да не остават излишни съмнения във Вас. Не се задоволявайте с кръгче на паркинга.
 • Независимо дали става въпрос за нов, или употребяван автомобил, винаги при тестово шофиране трябва да обърнете внимание на две важни неща: ускоряване и спирачен път.
 • За да сте сигурни, че работата на климатика не натоварва автомобила повече, го включете по време на тестовото шофиране, за да се уверите дали и колко точно намалява мощността му.
 • При тестовото шофиране на кола втора ръка трябва да бъдете наблюдателни и да се заслушате за евентуални необичайни
  звуци по време на движение. Всяко едно тропане от ходовата част трябва да бъде проверено, както и други странни шумове.
 • Обърнете внимание на датчика за температурата и дали не се покачва при работа на двигателя над 90 градуса. Това е малък детайл, но може да Ви спести бъдещи проблеми с охладителната система.
 • Тестовото шофиране на кола втора ръка, е желателно да включва и изпробване на ходовата част и кормилната система. За целта може да използвате спокойно и широко място, където да направите няколко по-резки маневри.
 • Добре е автомобилът да се провери както по време на движение, така и при стационарно състояние със запален двигател, за да се наблюдава евентуална промяна в оборотите.
 • Ако сте се спрели на конкретен модел автомобил втора ръка, може да потърсите друг такъв, който да покарате, за да имате база за сравнение. Така когато се качите в избрания от Вас автомобил, ще можете по-лесно да се ориентирате дали той е в добро състояние, или не.

Ако мислите, че всички тези проверки и детайли са твърде много и може да забравите нещо, то спокойно може да се доверите на Das WeltAuto, където автомобилите са толкова щателно проверени, че тестовото шофиране е необходимо само и единствено, за да установите дали я има онази особена „химия“ между Вас и автомобила, която Ви прави уверени, че именно той е Вашият!

Разгледайте нашите седмични предложения за автомобили втора ръка ТУК

language compare-large searchagent up back share foreward car-favorit ucid magnifier