Разликата между PS и horse power (hp). На колко е равна една конска сила?

15.12.2023

Първият въпрос, на който повечето от нас стандартно трябва да отговорят на роднини и приятели, след закупуването на нов автомобил, е „Колко коня е колата?“. А знаете ли всъщност какво се крие зад една конска сила? Каква мощност? Колко kW? Днес в Das Blog ще Ви разкажем малко повече за произхода на тази мерна единица.

Preview Image of Разликата между PS и horse power (hp). На колко е равна една конска сила?

Произход на PS & HS (horse power)

За да може да сравни своите парни машини с обичайните дотогава (1782 г.) работни коне, Джеймс Уат решава да сравни мощността на двигателя с тази на животното. Така той определя, че за повдигането на маса от 75 кг на височина един метър за една секунда нужна една конска сила (PS). От друга страна, в англо-американската система една конска сила (hp) я определя като мощността, необходима за повдигането на маса от 33 000 паунда (lb) на един метър височина за една минута. Тази разлика води до объркване и до ден днешен, тъй като американските и британски производители на автомобили понякога посочват horse power (hp).

Разлика между PS и hp

Или по друг начин казано, PS и hp са почти идентични, с малката разлика, че 1 PS е равен на 0,98623 hp. Така посочена, разликата изглежда минимална, но при автомобил с 300 PS, тя става значителна, тъй като в САЩ и Великобритания тя отговаря на 295,896 hp.

За да се избегне това объркване, всички автомобилни производители посочват в своите спецификации мощността и в мерната единица, наречена на шотландския учен и инженер Джеймс Уат – kW (киловат). В механиката стандартната метрична единица ват (W) се определя като мощността, която показва електрическата работа, извършена в рамките на една секунда. Както показва нашият преобразувател, един киловат (kW) съответства на 1,36 к. с. (PS). Едно поне е сигурно – kW винаги е kW и няма риск от объркване между различните мерни единици.

car-favorit searchagent compare-large language up foreward back share ucid magnifier