Употребяван автомобил - как да се предпазим от измами с километража?

04.12.2023

Когато човек реши да си купи кола втора ръка, нещата, на които трябва да обърне внимание са много. Сред основните, разбира се, са общото състояние на автомобила, информация за това как е била поддържана, по какви пътища и как е била карана… и не на последно място: КОЛКО СА ИЗМИНАТИТЕ КИЛОМЕТРИ. Точно тази ценна, но и често манипулирана цифра определя други особено важни стойности на употребявания автомобил, а именно неговото състояние и цена. За съжаление не са малко търговците, които „поправят“ изминатия пробег, за да се повиши цената на продаваната от тях стока.

Preview Image of Употребяван автомобил - как да се предпазим от измами с километража?

Километрите и цената на колите втора ръка

В чужбина значителен брой собственици на автомобили се възползват от добрите условия, дадени от държавата за ползване на по-нов модел автомобил. Поради тази причина гледат и да се освободят от старата преди да е стигнала до неатрактивни стойности на километража. Това може да се окаже добър шанс за тези, които желаят да закупят кола втора ръка. Но как да сме сигурни, че сме попаднали точно на такава невероятна възможност, а не на поредната измама? Подобен тип съмнения може и да са повече от основателни, ако търговецът е непознат и с недоказан авторитет и произход. Затова изборът на сигурно дилърство е първата важна крачка при избора на кола втора ръка.

Какво ни казват изминатите километри?

Автомобил с навъртяни 150-200 хил. км е подходящ за човек, който предвижда умерено ползване. Освен това нямаме основание да твърдим, че една кола над 150 хил. километра не е в добро състояние, ако въпросните километри са били изминати по добри пътища или магистрали и редовно е извършвана предписаната поддръжка. Важно е да се изисква информация, свързана с реалното състояние на превозното средство и извършваните проверки и обслужвания на автомобила.

Статистиките сочат, че автомобилите, карани в Германия навъртат средно 35 - 40 хил. км годишно. Имайки предвид тези цифри, всеки търсещ да закупи кола втора ръка, може сам да си направи една-две прости сметки и да си отговори на въпроса доколко реални са заявените от търговеца километри. Не се хващайте на обясненията, че въпреки годините на автомобила, километрите са малко, защото е бил притежание на възрастен човек, който я ползвал рядко и де факто тя си е стояла на чисто и топло в гаража.

Трудно ли е да се манипулира километражът?

Новите модели коли имат изцяло електронни системи, съответно манипулирането на данните се оказва твърде лесно и в същото време трудно доказуемо. „Работата“ се извършва за нула време, дори не е нужно да се разглобява таблото, достатъчно е включване към централния компютър на автомобила и с помощта на специално създадена програма колата се „подмладява“ с десетки хиляди километри. 

В Германия измамите с пробега се наказват дори със затвор, а в други европейски страни са предвидени съдебни процеси и глоби. В България също беше предложено от СБА да се криминализират манипулациите на изминатите километри с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 6 хил. лева, което предизвика бурни дискусии.

Как да се предпазим от измами с пробега?

Ако имате съмнения относно заявените километри на колата втора ръка, е добре да погледнете в какво състояние са купето и двигателят. Не се ограничавайте единствено с преценка на база цена и изминати километри. Не е задължително добрата сделка да се крие зад ниската цена. Изберете колата разумно. Нека не бъдат решаващи външният вид на колата, сладките приказки на търговеца и подозрително ниската цена! По-добре е да останете впечатлени от грижливо попълваната сервизна книжка, фактури, потвърждаващи вписания пробег и редовно извършвани ремонти. Не е излишно да научите малко повече за предишните собственици на колата, как е била поддържана, през какви проверки е преминала. И накрая: не се притеснявайте да задавате въпроси. Един честен търговец няма какво да крие и ще отговори ясно на въпросите Ви. Започне ли да отговаря уклончиво и да крие част от документите и информацията, имайте едно, даже две наум.

car-favorit up compare-large searchagent foreward back language ucid magnifier share