Какво ще означава тюркоазения цвят при автомобилите от 2026 година?

14.12.2023

Mercedes-Benz въвежда тюркоазения цвят при своите модели EQS и S-класа. Това има своето обяснение.

Preview Image of Какво ще означава тюркоазения цвят при автомобилите от 2026 година?

Повечето автомобили имат три цвята за външното осветление: бял за фаровете и светлините за заден ход, червен за спирачните и задните светлини и жълт за мигачите. Такъв е случаят и с Mercedes-Benz . Но в близко бъдеще при някои от американските автомобили на производителя от Щутгарт ще се появи четвърти цвят: тюркоазен. Той показва, че даден автомобил на Mercedes-Benz се движи автономно. Така всички ние след време ще можем да различаваме дали зад волана на даден автомобил стои шофьор, или се задвижва автономно.

В Невада, САЩ използването в серийни превозни средства е разрешено от моделната 2026 г., а разрешението е валидно за неопределен период от време.

Тюркоазът отговаря на два от най-важните критерии, които са допринесли за избора на този цвят. Видимостта позволява надеждно и бързо разпознаване от другите участници в движението. Към това тюркоазеният цвят се отличава ясно от съществуващите вече светлини на превозните средства и пътната сигнализация, като например светофари или аварийно осветление. Това може значително да намали риска от объркване. Освен това проучванията на участниците в тестовете показват, че тюркоазът е оптималният цвят за автономно шофиране: тюркоазът постига по-високи стойности от другите цветове както за физиологичните, така и за психологическите фактори.

language car-favorit compare-large searchagent up back foreward magnifier ucid share