Обновеният Audi Q4 e-tron

15.10.2023

Audi продължава активно да развива своите електрически модели, като сред тях, моделите от серията Audi Q4 e-tron се отличават с висок пробег и впечатляващи технически характеристики. През 2024 година, Audi представя обновени модели на Audi Q4 e-tron с изцяло ново окачване, повишена ефективност и разширено стандартно оборудване, което увеличава пробега до 562 км в цикъла WLTP.

Audi Q4 e-tron

Повишен пробег и ефективност

Всички модели на Audi Q4 e-tron разполагат с голяма батерия, която осигурява 77 kWh нетна енергия (82 kWh брутна). Оптимизираните химични характеристики на клетките позволява зареждане от 10% до 80% за около 28 минути при идеални условия. Моделите quattro достигат максимална мощност на зареждане с постоянен ток от 175 kW, а моделите със задвижване на задните колела - 135 kW. За да се удължи животът на батерията, функцията за защита на батерията автоматично ограничава нивото на зареждане до 80%.

Интелигентно планиране на пътуването и зареждането

За да се осигури интелигентно планиране на пътуването и зареждането, Audi предлага планиране на маршрута на e-tron, което дава приоритет на високопроизводителни HPC зарядни станции (High-Power Charging). Системата активира предварителна подготовка на батерията преди достигането до избраната зарядна станция и активира термично кондициониране, ако водачът избере HPC станция като дестинация. Това осигурява възможно най-бързото зареждане на батерията от станцията.

Подобрено задвижване и по-голяма мощност

Задвижването на Audi Q4 e-tron моделите е обновено с нова и по-ефективна система. Всички модели, независимо дали са със задвижване на задните колела или quattro, разполагат с постоянно активна синхронна машина (PSM) на задния мост. Това обновяване предоставя на моделната гама на Audi Q4 e-tron напълно преработена PSM с по-висока ефективност и по-голяма мощност. Налице е въздействие и върху пробега и способността на автомобилите да ускоряват. Например Audi Q4 Sportback 45 e-tron достига пробег до 562 km в цикъла WLTP. Моделите с задвижване на задните колела генерират 210 kW (286 к. с.) и ускоряват от нула до 100 km/h за 6,7 секунди. Моделите с quattro задвижване и същата мощност отнемат 6,6 секунди за същото ускорение. Най-мощните модели Audi Q4 55 e-tron quattro и Audi Q4 Sportback 55 e-tron quattro с 250 kW (340 к. с.) ускоряват от 0 до 100 km/h за едва 5,4 секунди. Максималната скорост за всички модели е 180 km/h.

Подобрено окачване с ДНК на Audi

Окачването на Audi Q4 e-tron моделите е подобрено, за да съответства на ДНК-то на марката. Новото окачване осигурява по-добър баланс между комфорт, управляемост и стабилност. Независимо дали моделът има стандартно или спортно окачване, или окачване с регулируеми амортисьори, характеристиките на волана и настройките на амортисьорите са специално адаптирани. Резултатът е хармонично приглушаване, подобрена "отзивчивост" на волана и по-добър контрол на натоварването. Със спортното окачване, каросерията е по-ниска с 15 милиметра. Новият тунинг на амортисьорите и настройката на волана осигуряват балансирано и здраво усещане по време на шофиране и спортна отзивчивост, типична за Audi. Моделите Audi Q4 e-tron реагират по-директно на промени в посоката на волана, което допринася за по-осезаемо спортно усещане и маневреност.

Подпомагане при смяна на лентата и асистиращи пакети

С актуализацията, моделите на Audi Q4 e-tron вече предлагат подпомагане при смяна на лентата в комбинация с адаптивен круиз асистент при скорости над 90 km/h на магистрали. Това е възможно благодарение на асистентите за шофиране, които са част от опционалните пакети за Audi. Системата използва бели стрели в инструменталната панел и в инструменталния head-up дисплей с увеличена реалност, за да покаже на водача дали е безопасно да смени лента и към коя лента може да премине. Когато водачът активира мигача, системата активно помага при завиването на волана. След като автомобилът премине в новата лента, системата автоматично изключва мигача. По време на смяната на лентата, водачът запазва пълната отговорност за шофирането. Асистенцията при смяна на лентата се основава на данни от задния радар на автомобила.

Подобрено стандартно оборудване и модели на Audi Q4 e-tron

Обновените модели на Audi Q4 e-tron предлагат подобрено стандартно оборудване. Навигацията Audi MMI plus, Audi connect Navigation & Infotainment и напълно цифровия10,25-инчов инструментален панел Audi virtual cockpit сега са част от стандартното оборудване, както и електрическият мотор на капака на багажника, който може да реагира на жестове с крака, ако е активиран с опцията за ключа за удобство. Отопляемите предни седалки сега също са част от стандартното оборудване.

Audi interieur

Уникално акустично преживяване с "характерен звук"

Моделите на Audi Q4 e-tron са неподражаеми не само визуално и по отношение на управлението, но сега и акустично. С актуализацията Audi предлага уникално акустично преживяване на серията компактни SUV модели. „Характерният звук“ ги отличава от останалите електрически модели на Audi и други производители. Това засилва емоционалната връзка между водача и автомобила. Всички модели на Audi Q4 e-tron излъчват звук при ниски скорости до около 25 км/ч, за да подобрят пътната безопасност. Цифрово генерираният звук се излъчва чрез два външни говорителя в задната част и два вътрешни говорителя в задните врати. Този иновативен звуков фон варира в зависимост от товара и скоростта на автомобила, включително и при най-високата му скорост. Характерният звук е ясен индикатор за електрическите модели на Audi и кореспондира емоционално с прогресивния характер на автомобила. Системата може да бъде деактивирана по всяко време чрез менюто Audi drive select. Звуковата система за предупреждение (Acoustic Vehicle Alerting System – AVAS), която предоставя задължителен сигнал за предупреждение, е активна постоянно. Това не засяга начина, по който звучи инфотейнмънт системата.

Производство в заводите на Audi

От края на тази година Audi ще произвежда моделите на Audi Q4 e-tron в завода си в Брюксел, като допълнение към производството в Цвикау. Това решение е отговор на високото търсене на модела и позволява на Audi да увеличи производствения си капацитет. Заводът в Брюксел произвежда Audi Q8 e-tron и Audi Q8 Sportback e-tron от декември 2022 г. Преди това Audi e-tron, първият напълно електрически серийно произведен модел на марката с четирите кръга, се произвежда в Брюксел от 2018 г. Заводът в Брюксел е първият в света сертифициран като въглеродно неутрален в производството на високи обеми сегмент от премиум класа.

Заключение

Обновените модели на Audi Q4 e-tron предлагат по-голям пробег, по-висока ефективност и спортно окачване. Новата актуализация на Audi подобрява преживяването на водача и комфорта при пътуването благодарение на съвременните технологии и функции. Със своята електрическа гама Audi затвърждава позициите си на водещ производител на електрически автомобили, като същевременно остава верен на мисията си постоянно да предлага напредничави решения в автомобилната индустрия. Audi Q4 e-tron се налага като привлекателен избор за водачите, които търсят високи технически показатели и екологично чисто шофиране.

language compare-large up searchagent foreward back ucid car-favorit share magnifier