7 съвета за Вашия автомобил през зимния сезон

07.12.2023

Много шофьори често подценвяат или пък оставят за последния момент подготовката на автомобила си за зимата. За да не сте сред тези, които ще бъдат изненадани при падането на следващия сняг, за Вас подготвихме 7 ценни съвета, на които е нужно да обърнете внимание при подготовката на автомобила си за зимния сезон.

1. Смяна на летните гуми със зимни

2. Проверка на антифриза и зимната течност за чистачки

3. Проверка на акумулатора

4. Проверка на уплътненията на вратите

5. Оборудване с "помощници" за зимата в автомобила

6. Проверка на светлините

7. Сключване на подходяща застраховка

Preview Image of 7 съвета за Вашия автомобил през зимния сезон

1. Смяна на летните гуми със зимни

Чудите ли се кога да стартирате с подготовката на автомобила си за зимата? Правилният отговор е: започнете преди първите студове, през октомври като смените летните със зимни гуми. Трябва да шофирате с гуми M+S най-късно, докато температурите навън достигнат -7. Причината: зимните гуми са с по-мека каучукова смес, която позволява по-кратък спирачен път и сцепление при ниски температури. Освен това според Закона за движение по пътищата (чл. 139, ал. 1, т. 4), официално публикуван на сайта на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата": „движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март“.

Съвет: Когато подготвяте автомобила си за зимата, можете лесно да проверите дълбочината на протектора с монета от 2 лева. Сребристата ѝ ивица е точно 4 мм, което я прави идеалното средство за измерване.

2. Проверка на антифриза и зимната течност за чистачки

Подсигурете автомобила си за зимата - с правилния антифриз и подходящата течност за чистачки.

Антифриз: Снабдете охладителната си система с антифриз, който предпазва двигателя дори при температури до около -25°C. Спазвайте предписанията от производителя на Вашия автомобил. Задачата на антифриза през зимата е двойна: Когато двигателят не работи - да го предпазва от студа, а когато е в движение - ефективно да управлява работната му температура и да я поддържа постоянна. Проверката на тази течност е много проста, като за целта е нужно автомобилът Ви да е паркиран на равно място и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО двигателят да е добре охладен, така ще избегнете течността, която също е гореща, да излезе под налягане и да Ви изгори.

Зимна течност за чистачки: Напълнете с готова смес или концентрат резервоара за течността за чистачки, което ще гарантира, че водата, помпата и дюзите на системата за пръскане няма да замръзнат.

3. Проверка на акумулатора

Причина номер едно за повредите и премеждията на шофьорите през зимата са неизправните или изтощени акумулатори. Затова трябва да възложите проверка на акумулатора си в сервиз преди началото на зимата - особено ако е на повече от пет години и/или двигателят не иска да запали при ниски температури. По този начин ще бъдете в безопасност.

4. Проверка на уплътненията на вратите

Паркирате ли автомобила си навън през зимата? Тогава определено трябва да подготвите уплътненията на вратите си за зимата. Защото няма нищо по-неприятно от автомобил, чиито врати са замръзнали на сутринта, особено ако се налага да потеглите спешно. За целта почистете добре гумените уплътнения преди първите мразовити нощи, след което нанесете спрей против замръзване.

Съвет: Замръзнала ли е ключалката на вратата Ви? Обработете я с графитен спрей, за да предотвратите заледяването ѝ.


5. Оборудване с "помощници" за зимата в автомобила

Подгответе автомобила си за зимата и си набавете тези практични малки помощници:

  • стъргалка за лед
  • метличка за сняг
  • спрей против заледяване на стъкла
  • покривно фолио за предното стъкло или за целия автомобил
  • водоустойчиви ръкавици
  • вериги за сняг (ако шофирате в планината или пътувате в заснежени райони)

6. Проверка на светлините

Да виждате добре и да Ви виждат това е особено важно през зимата. Поради тази причина трябва редовно да почиствате фаровете си. Зимната проверка на автомобила в сервиза ще Ви покаже дали фаровете са правилно регулирани и дали всичко с осветителната система е наред.

Съвет: Ако стъклото на фаровете Ви е замъглено или жълтеникаво, значи е стартирал процес на окисляване и е нужен комплексна процедура, която включва полиране, пастиране и лакиране на фаровете.

7. Сключване на подходяща застраховка

В допълнение към стъргалките за лед и зимните гуми, когато подготвяте автомобила си за зимата, може да се предпазите допълнително и с правилната застраховка. Гражданска отговорност за МПС: задължителната по закон застраховка "Гражданска отговорност" за МПС покрива вредите, които сте причинили на други лица (хора, превозни средства или имущество). 

Частична застраховка "Злополука": Доброволната частична застраховка "Злополука" покрива щети по собствения Ви автомобил, причинени от външни фактори - например градушка.

Пълно каско: Доброволната пълно обхватна застраховка Ви предлага всички предимства на частичната застраховка и освен това покрива разходите за щети по собствения автомобил, които сте причинили сами например ако през зимата автомобилът Ви поднесе и излезе от заледен път и съответно нанесете щети по него.

language compare-large car-favorit searchagent up foreward back share magnifier ucid