7 съвета за подготовка на колата за пролетно-летния сезон

25.04.2024
Touran-flower

С настъпването на топлите месеци е от съществено значение да обърнем внимание на автомобила си. За да го подготвим за предизвикателства и вълнуващи моменти, които предстоят по пътя, е важно да му осигурим необходимата грижа и поддръжка.

1. Сменете зимните гуми с летни

Смяната на гуми е едно от първите неща, които трябва да направите, когато среднодневната температура прескочи 7°C. Всяка година този момент настъпва през различно време, тъй като температурите са прекалено променливи в междусезонния период. Сигурно е обаче, че настъпи ли месец април, е време да се замислите. Високите температури увеличават възможността от прекалено бързо износване на зимните гуми при прекомерно загряване. Също така намаляването на сцеплението и ефективността, поради наличието на повече ламели, в сравнение с каналите на лятната, води до нестабилност при спиране, както на мокра, така и на суха настилка. 

Ако сте се ориентирали към закупуването на гуми втора ръка, то трябва задължително да проверите дълбочината на протектора, датата на производство, дали има пукнатини или наранявания. Протекторът е в основата на безопасността и функционалността на гумите, който се влияе както от стила на шофиране, така и от вида на превозното средство. Датата на производство (DOT индексът) би ви послужил като ориентир, тъй като въпреки че гумите може да бъдат неупотребявани, те може да се окажат твърде стари и не достатъчно надеждни за каране. Това например може да се дължи на промените, които претърпява каучука, в следствие на неправилното съхранение на гумите в среда, богата на кислород, като настъпва процес, познат като термо-окислително стареене. Гумите изглеждат нови и здрави, но всъщност са състарени и неподходящи за приложение

VW Tyre

Новите гуми са инвестицията, която носи не само стабилност на пътя, удоволствие от шофирането, гаранция от производителя, но и най-важното - безопасност за вас, вашите спътници и участниците в движението. Перфектното сцепление, издръжливостта и безупречния комфорт са в основата на безопасното шофиране, което кара голяма част от шофьорите да изберат закупуването им. Качеството на суровините и технологията, с която са направени гумите, са жизнено важни за тяхната здравината. Някои марки при закупуване на нови гуми също предвиждат определен гаранционен период, в случай на дефекти или преждевременно износване. Клиентската цена на висококачествените нови гуми е много по-висока спрямо гумите втора употреба, но в дългосрочен план, предвид тяхната по-добра горивна ефективност, се превръща в по-икономичния избор за всеки шофьор. 

2. Прегледайте охладителната система

Уверете се, че радиаторът и охладителната система функционират правилно, особено след дълъг и студен зимен период. Тази система играе ключова роля в поддържането на оптималната работа на двигателя, като го предпазва от прегряване и осигурява ефективно функциониране през целия сезон.

Важните елементи на охладителната система включват радиатор, водна помпа, термостат, вентилатор и антифриз. При прегледа на системата е важно да се провери изправността на всеки един от тези елементи и при необходимост да бъдат своевременно заменени.

Първо, проверете радиатора за евентуални течове или повреди. Наличието на проблем може да доведе до загуба на охладителна течност и прегряване на двигателя.

Препоръчително е да се проверят и фините ребра на радиатора за наличие на наслоявания от мръсотия или налепнали насекоми, които могат да намалят функционалността при охлаждането.

След това се уверете в доброто състояние на водната помпа, благодарение на която се осъществява циркулацията на охладителната течност през двигателя и радиатора. Не трябва да има течове около помпата, като е препоръчително да се види състоянието на корпуса и сачмените лагери. В случай че се установят някакви признаци на износване, е препоръчително помпата да бъде заменена, за да се избегнат бъдещи проблеми.

Термостата е друг важен компонент, който регулира температурата на двигателя, като контролира потока на охладителната течност. Проверете дали термостата отваря и затваря правилно и дали не е блокиран от отлагания или корозия.

Вентилаторът за охлаждане играе ключова роля в осигуряването на допълнително охлаждане, особено при ниски скорости или в задръствания. Важно е вентилаторът да се включва и работи правилно, когато двигателят достигне определена температура.

Използвайте подходящ антифриз, най-добре препоръчвания от производителя на автомобила Ви, за пълноценна защита на охладителната система от корозия и замръзване. Проверете нивото и състоянието на антифриза и го подменете, ако е необходимо, за да осигурите непрекъснато и ефективно охлаждане на двигателя през целия пролетен и летен сезон. Поддържането на охладителната система в отлично състояние е от съществено значение в дългосрочен план за вашия автомобил, както и за вашата сигурност на пътя. 

3. Подменете въздушния и поленовия филтър 

Смяната на въздушения филтър, както и на филтъра в купето, е процедура, която е необходимо да се прави регулярно, особено ако шофирате предимно в градски условия. Подмяната на филтрите е от съществено значение за поддържането на качеството на въздуха, който влиза в двигателя, както и на този в купето на автомобила. 

Въздушният филтър служи като предпазна маска за правилното функциониране на всеки един двигател с вътрешно горене. Замърсен или захабен въздушен филтър може да наруши производителността на двигателя. Препоръчително е да се проверява и подменя редовно, според указанията на производителя на автомобила. При по-стари автомобили или при шофиране в запрашени условия, замяната на филтъра може да се наложи по-често. 

Поленовият филтър, както вече разбрахме, служи за подобряване на качеството на въздуха в купето. Смяната му предотвратява натрупване на замърсявания във въздуховодите на климатичната система, където влажността и топлината могат да създадат идеални условия за развитие на мухъл, гъбички и различни патогенни микроорганизми. Все по-препоръчително е, със смяната на поленовия филтър да се направи и дезинфекция на климатичната система. Вариантите са много и разнообразни като имате възможност да го направите както сами, с използване на различните, предлагани на пазара автокозметични продукти за целта, така и да посетите сервиз, където операцията да бъде изпълнена чрез използване на специални машини за дезинфекция или озониране. При добре работещата филтрация на въздуха в салона, рисковете от развитие на патогени и алергични състояния се намаляват значително.

Поленовият филтър не само осигурява по-чист въздух за дишане на пътниците, но и помага за поддържане на чистотата на изпарителя на климатичната система. Този фактор е от решаващо значение за запазването на надеждността на климатичната система, като същевременно спомага за предотвратяване на появата на неприятни миризми и алергии в салона на автомобила.

4. Проверете акумулатора

Експлоатацията на автомобила през зимните месеци много често се отразява неблагоприятно на акумулатора поради по-бързото му изтощаване в следствие на по-ниските температури. Проверете състоянието на акумулатора като се уверите, че клемите са чисти и без окисления. Измерете напрежението му с волтметър. Ако забележите ниско напрежение или други признаци на износване, разгледайте възможността за замяна на акумулатора с нов, който да осигури надеждно захранване на електрическите системи. 

5. Проверете спирачната течност

За максимален контрол и безопасно движение на автомобила е от съществено значение спирачната система да бъде изрядна. За да функционира перфектно, системата се нуждае от хидравличен флуид (спирачна течност), който обаче, с течение на времето може да абсорбира влага от околната среда и да загуби своите характеристики, което намалява ефективността на спиране. Поради тази причина е препоръчително регулярно да проверява спирачната течност преди началото на всяко лято и при необходимост да си уговорите час за подмяна в сервиз.

6. Почистете купето

Почистването на купето на автомобила е също толкова важно, колкото и поддръжката на механичните компоненти. Ежедневното използване на превозното средство може да доведе до натрупване на прах, мръсотия и бактерии върху повърхностите във вътрешността на автомобила. Оригиналните препарати за почистване на Volkswagen и Audi са специално пригодени за природосъобразно поддържане на автомобила, като щадят едновременно както материала, така и природата. Редовното почистване не само подобрява външния вид на автомобила, но и създава по-здравословна и приятна среда за пътниците.

VW ID.3 Accessories

7. Осигурете си необходимите аксесоари

Осигурете си необходимите аксесоари, които ще ви помогнат в различни ситуации и ще направят пътуването по-удобно. Оборудвайте се с необходимата автомобилна аптечка, резервна гума, комплект за отремонтиране на спукана гума или пожарогасител, които могат да ви спасят при необходимост. 

Ако обичате излетите сред природата през лятото, това е добър повод да помислите и за допълнителни аксесоари за вашия автомобил. Например, напречните греди са идеална основа за всякакви надстройки на покрива като например кутия за багаж, стойка за велосипеди или каяк, като същевременно не Ви отнемат от така ценното пространство в салона на автомобила. Гумени постелки за багажно отделение и стелки за салона биха предпазили интериора на автомобила от замърсявания и изтичане на точности, като същевременно улесняват почистването. Всички тези аксесоари не само ще ви помогнат да се подготвите за летните приключения, но и ще ви осигурят увереност и комфорт по време на пътуванията.

Заключение

Със съчетание от грижливост и внимание към детайлите, вашият автомобил ще бъде готов за всичко, което пролетта може да ви донесе. Подгответе го правилно и се наслаждавайте на безгрижни пътешествия и приключения през този вълнуващ сезон.

language compare-large car-favorit searchagent up foreward back ucid magnifier share